Κυριακή 24 Μαΐου 2009

ΣΧΕΔΙΟ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΑΡΝΑΒΑ

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Είμαστε στην αρχή της θερινής περιόδου όσον αφορά τον κίνδυνο των πυρκαγιών στη χώρα μας και στην περιοχή μας. Κανείς δεν έχει αυταπάτες ότι οι πυρκαγιές θα σταματήσουν. Δυστυχώς καθημερινά η πραγματικότητα μας πείθει ότι οι καιροί είναι δύσκολοι για τα δάση και για το φυσικό περιβάλλον. Δεν μένει λοιπόν παρά να προετοιμαζόμαστε καθημερινά και να οργανώνουμε τις δυνάμεις μας, η κοινωνία και η Κοινότητα, για την αντιμετώπιση του κινδύνου, με σκοπό κάθε φορά να ελαχιστοποιούμε τα τραγικά αποτελέσματα των πυρκαγιών.
Εμείς επιμένουμε στον Ενιαίο Φορέα Δασοπροστασίας Βαρνάβα με προτεραιότητα στην πρόληψη.
Είναι λυπηρό όμως το ισοζύγιο πρόληψη - καταστολή να γέρνει διαρκώς προς την καταστολή με πολλαπλάσιο μάλιστα ποσοστό, πράγμα που επιβεβαιώνεται, αφού το σύστημα δεν είναι αποτελεσματικό.
Η Κοινότητά μας, παρ΄ όλο που γνωρίζουμε ότι, όπως και κάθε χρόνο άλλωστε, η αντιπυρική περίοδος στη χώρα μας προσδιορίζεται από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με το άρθρο 25 του Ν. 998/79, μέχρι σήμερα δεν έχουμε ασχοληθεί καν με το ζήτημα. Ήδη έχει εκδοθεί η 1720/12-3-09 εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η όποια προφανώς έχει έγκαιρα κοινοποιηθεί στην Κοινότητά μας και η οποία αναφέρεται στον σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Την περίοδο αυτή θα έπρεπε ήδη ο πυροσβεστικός μηχανισμός της Κοινότητάς μας να έχει οργανωθεί έτσι ώστε να υπάρχει άμεσος έλεγχος των δασικών πυρκαγιών που ενδέχεται να εκδηλωθούν.
Β. ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ
1. ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ

α. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΑΡΝΑΒΑ
β. ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ν. ΜΑΚΡΗΣ
γ. 180 ΜΚΒ ΧΩΚ
δ. ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΑΡΝΑΒΑ & ΛΟΙΠΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

2. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ - ΔΡΑΣΕΙΣ

 2α ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΑΡΝΑΒΑ

Ι. ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Τοποθέτηση των βυτίων στα χρησιμοποιούμενα ως πυροσβεστικά οχήματα, έλεγχος της κατάστασής τους – τόσο των ίδιων των οχημάτων, όσο και του εξοπλισμού τους.

ΙΙ. ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΔΥΟ ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΩΝ
Άμεση πρόσληψη δύο πυροφυλάκων οι οποίοι, σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ν. Μάκρης, θα αναλάβουν την στελέχωση του Πυροφυλακίου στην Χωματερή κατά την διάρκεια της ημέρας. Είναι αυτονόητο ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα αναλάβει την νυχτερινή φύλαξη. Αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε οι Πυροφύλακές μας θα αναλάβουν την νυχτερινή, μόνο, φύλαξη.

ΙΙΙ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Ορισμός Υπευθύνου Συμβούλου Πολιτικής Προστασίας.
Καθημερινή ενημέρωση από το Διαδίκτυο (Internet) σχετικά με την ημερήσια επικινδυνότητα και άμεση ενημέρωση του Υπεύθυνου Συμβούλου Πολιτικής Προστασίας.
Όταν ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι 4 (πολύ υψηλή), 5 (κατάσταση συναγερμού) εκδίδεται ιδιαίτερο προειδοποιητικό σήμα από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΠΠ) της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρχει άμεση κινητοποίηση όλου του μηχανισμού και η Κοινότητα θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση.
Η Κοινότητα προμηθεύεται γιλέκα φωσφορίζοντα με την ένδειξη «ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΑΡΝΑΒΑ» για το προσωπικό της.

ΙV. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΚΡΟΥΝΩΝ
Πέραν των 4 που τοποθετήθηκαν την προηγούμενη τετραετία, θα τοποθετηθούν και οι δύο κρουνοί που βρίσκονται στις αποθήκες της Κοινότητας και θα αγορασθούν άλλοι δύο. Σημεία τοποθέτησης: ΚΟΛΙΓΙΩΡΓΑ – ΠΡΟΦ.ΗΛΙΑ (ΑΡΧΗ ΒΟΡ. ΑΝΕΜΩΝ) – ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ & ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ –

V. ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ ΜΟΡΤΗΡΙ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Στο σημείο εισαγωγής νερού τοποθέτηση καμπυλωτή σωλήνα με βάνα για την άμεση πλήρωση των Πυροσβεστικών Οχημάτων.

VI. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ
Αποκατάσταση βατότητας υφιστάμενου οδικού δικτύου αγροτικού και δασικού, ιδιαίτερα αυτού που οδηγεί σε πευκόφυτες περιοχές, με συνεχή συντήρηση και καθαρισμό, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύκολη πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.

VII. ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ
Θα γίνει αναλυτική καταγραφή των Μέσων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πυρόσβεση, τόσο αυτών που ανήκουν στην Κοινότητα, όσο και αυτών που ανήκουν σε ιδιώτες (χωμ/κα μηχανήματα, βυτία, κ.λ.π.) και θα συνταχθεί σχετικός Πίνακας με το είδος του μηχανήματος και τα τηλέφωνα των ιδιοκτητών.

VIII. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
Με ειδικό φυλλάδιο θα ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες ή με οποιοδήποτε τρόπο εκμεταλλευτές οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές ή κοντά σ΄ αυτές και μέχρι απόστασης εκατό (100) μέτρων, ότι υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξηρά χόρτα και στην απομάκρυνση τυχόν άλλων εύφλεκτων υλικών που βρίσκονται μέσα σ΄ αυτά, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς (ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ 4 – ΦΕΚ 724/22-12-87). Την διανομή του εντύπου θα αναλάβει το έκτακτο διοικητικό προσωπικό της Κοινότητας. Εφ΄ όσον οι ιδιώτες δεν συμμορφωθούν η Κοινότητα θα αναλάβει τον καθαρισμό, χρεώνοντας στους ιδιοκτήτες τα έξοδα.

IX. ΣΥΝΤΑΞΗ ΧΑΡΤΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ
Σύνταξη χάρτη του Βαρνάβα στον οποίον θα υπάρχει κατανομή του Χώρου Ευθύνης σε 4 τομείς τους οποίους θα εποπτεύει ο Πρόεδρος και Κοινοτικοί Σύμβουλοι και στους οποίους θα κατανέμονται οι εθελοντές, σε περιόδους επικινδυνότητας 4 & 5. Στους χάρτες θα αποτυπώνονται και οι πυροσβεστικοί κρουνοί και οι χώροι στάθμευσης των οχημάτων της Κοινότητας (οι οποίοι θα έχουν καθορισθεί εκ των προτέρων).

X. ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ (Σ.Τ.Ο.)
Έπρεπε ήδη μέχρι 30 Απριλίου να είχε συγκληθεί το Σ.Τ.Ο.
Έστω και τώρα άμεση σύγκλιση με την σύνθεση που ο Νόμος προβλέπει και την συμμετοχή της Εθελοντικής Ομάδα Πυροπροστασίας Βαρνάβα, προκειμένου να εξετασθούν θέματα σχετικά με:
• την υλοποίηση έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες
• το συντονισμό σε τοπικό επίπεδο στη διάθεση δυναμικού και μέσων προς υποβοήθηση του έργου της καταστολής
• το συντονισμό σε τοπικό επίπεδο της διαχείρισης των συνεπειών που προκαλούνται από τις δασικές πυρκαγιές, με ειδική αναφορά στην υλοποίηση της δράσης της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών
• τα μέτρα ετοιμότητας κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας βάσει του ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
• τη ενημέρωση των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων σχετικά με τα μνημόνια ενεργειών των ΟΤΑ
καθώς και κάθε άλλο θέμα κρίνεται απαραίτητο στην πρόληψη και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.
XI. ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΣΧΕΔΙΟΥ ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ
Μνημόνιο ενεργειών έχουν υποχρέωση να συντάξουν και εφαρμόσουν και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ (Δήμοι, Κοινότητες) για περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών που προέρχονται από δασικές πυρκαγιές (Σχέδιο Ξενοκράτης /ΦΕΚ 423/10-4-2003/τευχ. Β).
Στο μνημόνιο ενεργειών της Κοινότητάς μας θα περιλαμβάνεται:
• Ο φορέα επίσημης ενημέρωσης για ετοιμότητα ή κινητοποίηση.
• Πίνακα ενημέρωσης ανά δράση (περιλαμβάνει προτεραιοποιημένη ονομαστική κατάσταση των υπευθύνων προς ενημέρωση καθώς και των αναπληρωτών τους με τα στοιχεία επικοινωνίας).
• Πρωτόκολλο επικοινωνίας (περιλαμβάνει τα τεχνικά μέσα επικοινωνίας - τηλέφωνο, τηλεομοιοτυπία, ασύρματο - και τα σχετικά χρησιμοποιούμενα έντυπα καθώς και εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας για την ετοιμότητα και έγκαιρη κινητοποίηση των υπευθύνων να ανταποκριθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης).
• Επικαιροποιημένο κατάλογο των επιχειρησιακά έτοιμων μέσων που διαθέτει η Κοινότητά μας, για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών (μηχανήματα έργων, οχήματα μεταφοράς προσωπικού, κλπ).
• Αντίγραφο του μνημονίου για λόγους άμεσης κινητοποίησης θα κοινοποιηθεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Νέας Μάκρης.

XII. ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ
• Σύνταξη Μητρώου Εθελοντών.
• Στενή συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα Πυροπροστασίας Βαρνάβα.
• Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ν. Μάκρης πραγματοποίηση σεμιναρίων βασικής εκπαίδευσης των ενδιαφερομένων εθελοντών.
• Νυχτερινή φύλαξη από εθελοντές όταν η επικινδυνότητα είναι 4 & 5

2β ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ν. ΜΑΚΡΗΣ

I. ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
Απαίτηση για την μόνιμη στάθμευση μεγάλου Πυροσβεστικού Οχήματος στην Κοινότητά μας.

II. ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΕΠΙ 24ΩΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Εφ΄ όσον δεν στάθηκε δυνατόν να προμηθευτούμε ασυρμάτους και προκειμένου να υπάρχει άμεση επαφή με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ν, Μάκρης να ζητηθεί η παραχώρηση, για την θερινή περίοδο, ενός ασυρμάτου που θα βρίσκεται μόνιμα στο Κοινοτικό Κατάστημα Βαρνάβα.

III. ΣΥΝΕΧΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ & ΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ.

2γ 180 ΜΚΒ ΧΩΚ

I. ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Επαφή του Προέδρου της Κοινότητας με τον Διοικητή της Μονάδας, στον οποίον θα γνωστοποιηθεί το Σχέδιο Πυροπροστασίας της Κοινότητας και θα επιδιωχθεί ο συντονισμός των δράσεων.

II. ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ – ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ
Να ζητηθεί από την Μονάδα ο έλεγχος της ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Οχήματός της.

III. ΑΝΑΛΗΨΗ ΠΕΡΙΠΟΛΙΩΝ
Στις ημέρες κατά τις οποίες ο δείκτης επικινδυνότητας θα είναι 4 & 5 η Μονάδα θα πρέπει να πραγματοποιεί περιπολίες στις επικίνδυνες για πυρκαγιά περιοχές.

Γ. ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Α΄ ΣΤΑΔΙΟ
Με την γνωστοποίηση στον Υπεύθυνο Σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας της επικινδυνότητας 4, ή 5, ειδοποιείται άμεσα ο Πρόεδρος όλοι οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι και ο Πυροφύλακας.
Ενεργοποιούνται οι εθελοντές και τίθεται σε εφαρμογή η διαδικασία φύλαξης.
Ειδοποιείται η Στρατιωτική Μονάδα.
Ενημερώνονται οι υπάλληλοι να είναι σε ετοιμότητα και ενεργοποιούνται οι ήδη καθορισμένες βάρδιες για 24ωρη λειτουργία της Κοινότητας.
Μεταφέρονται τα πυροσβεστικά οχήματα σε κομβικά σημεία (προφ. Ηλίας – Πουρίθι)

Β΄ ΣΤΑΔΙΟ
Με την γνωστοποίηση της εκδήλωσης πυρκαγιάς ειδοποιείται άμεσα ο Πρόεδρος όλοι οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι και ο Πυροφύλακας.
Ειδοποιούνται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ν. Μάκρης, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, το Αστυνομικό Τμήμα Καπανδριτίου.
Το προσωπικό της Κοινότητας ενεργεί με βάση τις οδηγίες που έχει λάβει:
  • Το γυναικείο Διοικητικό Προσωπικό αναλαμβάνει βάρδιες στο Κοινοτικό Κατάστημα.
  • Το ανδρικό Διοικητικό Προσωπικό μεταβαίνει στα καθορισμένα σημεία, με χάρτες της περιοχής στα χέρια τους και φορώντας τα ειδικά γιλέκα, προκειμένου να κατευθύνουν τα Πυροσβεστικά Οχήματα και βυτιοφόρα, ιδιαίτερα των Δήμων και Κοινοτήτων, στο σημείο της πυρκαγιάς.
  • Οι οδηγοί μεταφέρονται στα Πυροσβεστικά Οχήματα
  • Ο χειριστής είναι σε ετοιμότητα με αναμμένο το μηχάνημα στην Κοινότητα.
  • Οι υδραυλικοί φροντίζουν για την συνεχή ροή νερού στο δίκτυο και ένας βρίσκεται στο Μορτήρι για την πλήρωση των Πυροσβεστικών Οχημάτων.
  • Οι υπάλληλοι φορούν τα διακριτικά γιλέκα, έτσι ώστε να γνωρίζουν οι εμπλεκόμενοι ότι η ενημέρωση από αυτούς είναι υπεύθυνη.
  • Ειδοποιούνται οι ιδιώτες – κάτοχοι μέσων να είναι σε ετοιμότητα – σε πρώτη φάση - και κατευθύνονται στο χώρο της πυρκαγιάς, εφ΄ όσον ζητηθεί από την Πυροσβεστική.
  • Οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι φροντίζουν για την απομάκρυνση των οχημάτων των «περίεργων», τα οποία –συνήθως- εμποδίζουν την μετακίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.
Μάης 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες