Κυριακή 24 Μαΐου 2009

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η προηγούμενη Κοινοτική Αρχή εκπόνησε την μελέτη "ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ & ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ", η οποία συντάχθηκε από τον Περιβαλλοντολόγο κ. Φ. Κιρκίτσο.
- Η προηγούμενη Κοινοτική Αρχή είχε πάρει την έγκριση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ για ένταξη του Βαρνάβα στο πρόγραμμά της και μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών στο Κ.Δ.Α.Υ.(Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών)
- Η προηγούμενη Κοινοτική Αρχή είχε αποστείλει επιστολή κι ανέμενε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου για χρήση του Κ.Δ.Α.Υ. Αμαρουσίου, αντί του Κ.Δ.Α.Υ. Ασπροπύργου που προτεινόταν, λόγω απόστασης.
Η νέα Κοινοτική Αρχή είδε θετικά το ζήτημα της Ανακύκλωσης και σε συνάντηση του Προέδρου της Κοινότητας με ομάδα Ενεργών Πολιτών – Εθελοντών (ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΡΩΣΣΗΣ, ΠΡΟΚΟΠΑΚΗΣ) οργανώθηκε το σχέδιο δράσης. Τέθηκαν χρονοδιαγράμματα από ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν για την εξυπηρέτηση και υλοποίηση του σοβαρού αυτού θέματος.
Στην συνέχεια οι επικεφαλείς των παρατάξεων του Κ.Σ και οι εθελοντές -ενεργοί πολίτες- είχαν την 1η ανοικτή σύσκεψη στο Κοινοτικό Κατάστημα, παρουσία του κ. Φ. Κυρκίτσου προέδρου της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.
Παραβρέθηκαν, οι Ν. Βούλγαρης (Πρόεδρος της Κοινότητας), Γ. Κόλλιας (πρώην Πρόεδρος), Π. Στάμου, κα Μ. Κρίκη (Δ/α Σχολείου), Χρστ. Ρώσσης, Αλέξ. Προκοπάκης, και ο Μ. Αποστολόπουλος.
Οι στόχοι που τέθηκαν:
• Οργάνωση μικρής ομάδας εργασίας & ευθύνης, απαρτιζόμενη και από εθελοντές που θα ασχολούνται σχεδόν καθημερινά με το θέμα για να εξασφαλίζουν την εφαρμογή και τον έλεγχο του προγράμματος με άμεσες λύσεις και προσαρμογές.
• Συστηματική Ενημέρωση πολιτών (σε προσωπική βάση, πόρτα –πόρτα)
• Περιοδικές εκδηλώσεις ενημέρωσης πολιτών, οργάνωση ημερίδων & επαίνων.
• Διανομή ενημερωτικού υλικού και αφισών, προσαρμοσμένου στην νοοτροπία και ευαισθησία των κατοίκων.
• Ενεργή συμμετοχή όλων των Συλλόγων και φορέων της Κοινότητας.
Με την ομόφωνη ψήφιση του Προγράμματος στο Κοινοτικό Συμβούλιο της 13/2/08, αποδείχθηκε η ευαισθησία και σύμπνοια που διακατέχει όλους τους Κοινοτικούς συμβούλους για την επιτυχία υλοποίησης του προγράμματος.
Με την απόφαση αυτή συνεστήθη συντονιστική ομάδα εργασίας, απαρτιζόμενη από τον Πρόεδρο της Κοινότητας, τους Κοινοτικούς Συμβούλους Κόλλια Γ., Σταμου Π., και τους εθελοντές Προκοπάκη Αλ., Ρώσση Χρσφ. και Μ. Αποστολόπουλο, που θα βοηθά και θα επιβλέπει την τήρηση των αποφάσεων.
Στην συνέχεια αντιπροσωπεία ενεργών πολιτών Βαρνάβα, οργάνωσε και πραγματοποίησε επίσκεψη ενημέρωσης στον Δήμο Παιανίας– δήμο πρωτοπόρο στην ανακύκλωση, για την απόκτηση εμπειρίας. Παραβρέθηκαν οι Κόλλιας Γ. Ρώσσης Χρισφ., Αλέξανδρος Προκοπάκης και ο Αποστολόπουλος Μ.
Πραγματοποιήθηκε Ημερίδα ενημέρωσης των μαθητών του Δημ. Σχολείου και Νηπιαγωγείου στις 14/2/2008 στην οποία συμμετείχαν Ο Πρόεδρος της Κοινότητας, ο Γιώργος Κόλλιας και οι Εθελοντές.
Ημερίδα ενημέρωσης των πολιτών έγινε στις 24/2/08. Ομιλητές ήσαν οι Βούλγαρης Ν. (Πρόεδρος της Κοινότητας), κ. Κόλλιας Γ. ( πρώην Πρόεδρος), Στάμου Πέτρος (Κοιν. Σύμβουλος μειοψηφίας), κα Χαμηλάκη Γιούλη (Εθελόντρια τμήματος Περιβάλλοντος & Δ/τρια Γραφείου του Δημάρχου του Δήμου Παιανίας), κος Κιρκίτσος (Περιβαλλοντολόγος) και ο εθελοντής κ. Ρώσσης Χρστ. της ομάδας ενεργών πολιτών Βαρνάβα.
Αντιπροσωπεία του Βαρνάβα με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Ν. Βούλγαρη επισκέφτηκε τον Δήμο Ελευσίνας για να γνωρίσει από κοντά τα επιτεύγματα που έχει σημειώσει ο Δήμος στο θέμα της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ.
Στις 27/2/08 οι Σύλλογοι, Φορείς και οι Παρατάξεις του Βαρνάβα πήραν μέρος σε συγκέντρωση όπου συζητήθηκαν διεξοδικά οι τρόποι και η βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν για την επιτυχία του Προγράμματος ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΡΑ.
Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:
• Εκπρόσωποι των Παρατάξεων και μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου.
• Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ν.Κ
• Σύλλογος Γυναικών Βαρνάβα
• Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων
• Δ/ντρια Δημοτικού Σχολείου
• Δ/ντρια Νηπιαγωγείου
• Σχολική Επιτροπή.
• Κέντρο Νεότητας Γραμμάτων & Τεχνών.
• Λέσχη Ηλικιωμένων.
και
η ομάδα Εθελοντών Ενεργών Πολιτών.
Ενδιάμεσα αγοράστηκαν με ομόφωνη Απόφαση του Κ.Σ. μπλε κάδοι, έγινε σύμβαση για την ανακύκλωση Χαρτιού, άλλη σύμβαση για την ανακύκλωση Ηλεκτρικών Συσκευών, διαμορφώθηκε χώρος για την τοποθέτηση των αναγκαίων κοντέινερ.
Τέλος διαμορφώθηκε Πρόγραμμα Ενημέρωσης των Πολιτών και υπήρξε δέσμευση των Φορέων για την υλοποίησή του.

ΣΗΜΕΡΑ
Όπως διαπιστώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα έγιναν πάρα πολλά. Σημαντική ήταν η συμβολή των Εθελοντών Πολιτών και των Φορέων. Και ξαφνικά σταμάτησαν όλα. Ή σχεδόν όλα.
Η Επιτροπή διαλύθηκε, Πρόγραμμα Ενημέρωσης των Πολιτών ποτέ δεν υλοποιήθηκε, οι μπλε κάδοι λίγοι.
Μαθαίνουμε βέβαια ότι δύο φορές την εβδομάδα γίνεται αποκομιδή των μπλε κάδων σε συνεργασία με την Κοινότητα Γραμματικού και ότι γίνεται αποκομιδή χαρτιού, χωρίς παραπέρα πληροφορίες.
Στην ουσία το πρόγραμμα ανακύκλωσης έχει βαλτώσει και δεν φαίνεται δυναμική εξέλιξης και επέκτασής του.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
 Άμεση ενημέρωση του Κοινοτικού Συμβουλίου σε ειδική συνεδρίαση για:
• Την σημερινή πορεία του Προγράμματος Ανακύκλωσης
• Τα οικονομικά δεδομένα (Ανακυκλώσιμα, Χαρτί)
• Την συμφωνία με την εταιρία Ανακύκλωσης και την διαχείριση των υπολειμμάτων).
 Επανασυγκρότηση και λειτουργία της διαπαραταξιακής Επιτροπής Παρακολούθησης της Ανακύκλωσης, με καθορισμένες ανοιχτές συνεδριάσεις και αποδοχή του δεσμευτικού χαρακτήρα των αποφάσεών τη.
 Εκπόνηση και υλοποίηση εκτεταμένου Προγράμματος Ενημέρωσης των Πολιτών με την συμμετοχή των εποχικών υπαλλήλων της Κοινότητας.
 Εκτύπωση του ενημερωτικού εντύπου που είχε προταθεί από τον Κόλλια Γιώργο και διανομή του στους Πολίτες.
 Προμήθεια μπλε κάδων (10 των 1100 l = 4800 € και 10 660 l =2900 €) και ανασχεδιασμός της διασποράς τους.
 Σχεδιασμός ενημέρωσης των Πολιτών για την Οικιακή Κομποστοποίηση και έναρξη πειραματικού Προγράμματος. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν εθελοντικά 50 Πολίτες και η αγορά κάδων θα επιμερίζεται κατά 50% σε Κοινότητα και Πολίτη (μέσω του λογαριασμού ύδρευσης). Συγκεκριμένα με μέση τιμή κάδου 220 l 50€ κ Κοινότητα θα χρεώνεται με 25 € και ο πολίτης με 25 €
 Απολογισμός στο Κοινοτικό Συμβούλιο ανά δίμηνο της προόδου του Τομέα Ανακύκλωσης.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ:
Στην παρούσα φάση:
ΚΑΔΟΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ 7.700 €
ΕΚΤΥΠΩΣΗ – ΠΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΦΥΛΛΑΔΙΟΥ 2.000 €
ΚΑΔΟΙ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ 2.500 €
ΣΥΝΟΛΟ: 12.200 €

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες