Κυριακή 24 Μαΐου 2009

ΧΩΡΟΣ ΕΝΑΠΟΘΕΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η προηγούμενη Κοινοτική Αρχή είχε προβεί:
• Στην περίφραξη του Χώρου Εναπόθεσης Απορριμμάτων (Δυστυχώς τμήμα της περίφραξης κλάπηκε κατά την μεταβατική περίοδο.
• Στην διάνοιξη αντιπυρικής ζώνης πλάτους 15 μέτρων προς την πλευρά του υπάρχοντος δάσους.
• Στην κάλυψη των πρανών στις υπόλοιπες πλευρές με μπάζα.
• Στην συνεχή κάλυψη των απορριμμάτων ιδιαίτερα την θερινή περίοδο.
• Στον ανά μήνα καθαρισμό των απορριπτόμενων στην διαδρομή απορριμμάτων.
• Είχε εκπονηθεί μελέτη αποκατάστασης του χώρου και είχε αδειοδοτηθεί, η μόνη αδειοδότηση από τις περιοχές που δεν δέχεται ο Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
• Ο Χώρος Εναπόθεσης Απορριμμάτων είναι σε άθλια κατάσταση.
• Δεν υπάρχει ίχνος περίφραξης.
• Δεν υπάρχει ούτε εκατοστό αντιπυρικής ζώνης, τα σκουπίδια εφάπτονται με τα πεύκα.
• Δεν γίνεται τακτικό σκέπασμα των απορριμμάτων με αποτέλεσμα να απορρίπτονται από την Κοινότητα απορρίμματα μέχρι την είσοδο του χώρου.
• Η διαδρομή είναι γεμάτη μικρές χωματερές που συνεχώς μεγαλώνουν.
• Το Κοινοτικό Μηχάνημα κοντεύει να σκεπασθεί από τα σκουπίδια εγκαταλελειμμένο όπως είναι εντός του χώρου.
• Σε προηγούμενο Κ.Σ. είχε εξουσιοδοτηθεί ο Πρόεδρος της Κοινότητας για την σύναψη σύμβασης με τον Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α., μετά από πρωτοβουλία του Νομάρχη Ανατ. Αττικής κ. Κουρή.
Ήδη από 23/3/09 έχει εκδοθεί το με αρ. πρωτ. 1720 επείγον έγγραφο της ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ με θέμα: «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών» στο οποίο προβλέπεται έλεγχος του χώρου και ενημέρωση του Ο.Τ.Α. για την λήψη μέτρων.
Εξακολουθεί να ισχύει η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ Υπ’ αριθ. 9/2000 (ΦΕΚ Β’ 1459/30-11-2000) με τίτλο “Κανονισμός ρύθμισης μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών
σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις ” όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την 9Α/2005 Πυρ/κή Διάταξη (ΦΕΚ Β’ 1554) και ισχύει, η οποία στο άρθρο 7 αναφέρεται στους Χώρους Απορριμμάτων και αναφέρει τα εξής:
1. Απαγορεύεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου η καύση απορριμμάτων τόσο εντός των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) όσο και στους υφιστάμενους χώρους ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων που γειτνιάζουν με εκτάσεις που εμπίπτουν στις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας ή βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των τριακοσίων (300) μέτρων απ’ αυτές.
2. Για την αντιπυρική προστασία των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) λαμβάνονται απαραίτητα τα ακόλουθα μέτρα :
α.- Περιμετρική περίφραξη και κατασκευή αντιπυρικής ζώνης ελάχιστου πλάτους 8 μέτρων, εφόσον από τη μορφολογία του εδάφους απαιτείται.
β.- Αποθήκες εδαφικού υλικού για τη χωματοκάλυψη εστιών πυρκαγιάς στα απορρίμματα.
γ.- Δεξαμενή πυρόσβεσης επαρκούς χωρητικότητας.
δ.- Πινακίδες αναγνωρίσιμες από απόσταση για την απαγόρευση του καπνίσματος.
ε.- Τοποθέτηση σε εύκολα προσβάσιμα σημεία των Χώρων Υγειονομικής Ταφής των απορριμμάτων φορητών πυροσβεστήρων.
στ.- Σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων με δυναμικότητα άνω των πεντακοσίων
(500) τόνων ημερησίως να παρευρίσκεται βυτιοφόρο όχημα, κατά την αντιπυρική περίοδο.
ζ.- Ύπαρξη σχεδίου αντιμετώπισης πυρκαγιών και εγχειρίδιο οδηγιών πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιάς.
η.- Συγκρότηση ομάδας πυρασφαλείας κατάλληλα εκπαιδευμένης.
θ.- Εκτέλεση άσκησης πυρόσβεσης κάθε χρόνο.
ι.- Στους χώρους γραφείων των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) η ανάρτηση σε εμφανή σημεία των τηλεφώνων των αρμοδίων Υπηρεσιών (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ο.Τ.Α, Δασαρχείο).
3. Για τους ΧΥΤΑ που γειτνιάζουν με εκτάσεις, που εμπίπτουν στις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας και σε απόσταση λιγότερη από 300 μέτρα υποδεικνύεται από την κατά τόπο αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία η λήψη πρόσθετων μέτρων, εάν αυτό απαιτείται.
4. Στους χώρους ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων, που υφίστανται κατά τη δημοσίευση της παρούσας διάταξης, ενεργείται κάθε χρόνο πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, αυτοψία από τριμελή Επιτροπή ανά νομό, που συγκροτείται για κάθε Περιφέρεια τον Ιανουάριο κάθε έτους με απόφαση του αρμόδιου κατά τόπο Γενικού Γραμματέα και αποτελείται από έναν Αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και έναν υπάλληλο των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών, με την ιδιότητα του Δασολόγου ή Δασοπόνου. Η αυτοψία πραγματοποιείται για τη διαπίστωση των υπαρχόντων μέτρων και μέσων πυροπροστασίας και την πρόταση των ελλειπόντων. Η Επιτροπή συντάσσει σχετική έκθεση που υποβάλλεται στην αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς και στην αρμόδια Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας. Η Περιφέρεια με έγγραφό της αποστέλλει την έκθεση για υλοποίηση στην αρμόδια Δημοτική ή Κοινοτική Αρχή και η Πυροσβεστική Υπηρεσία αποστέλλει την έκθεση στην αρμόδια Εισαγγελία. Τα προτεινόμενα από την Επιτροπή μέτρα πυρασφαλείας είναι απαραιτήτως τα εξής :
α.- Άνοιγμα λάκκου βάθους 2 μέτρων για την απόθεση των απορριμμάτων, εφόσον το
επιτρέπουν οι συνθήκες του εδάφους.
β.- Περίφραξη με δικτυωτό συρματόπλεγμα ύψους 2,5 μέτρων τουλάχιστον ολόκληρου
του χώρου απόρριψης.
γ.- Διάνοιξη αποψιλωμένης βλαστήσεως ζώνης πλάτους τουλάχιστον 50 μέτρων
περιμετρικά της περίφραξης.
δ.- Ύπαρξη επαρκούς αριθμού εργαλείων και ικανής ποσότητας ή παροχής νερού.

Ειδικά κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου οι Δήμοι και Κοινότητες υποχρεούνται να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλούς φύλαξης σύμφωνα με το άρθρο 118 του Ν.1892/90.
Επίσης, κατά τη διάρκεια των ημερών της αντιπυρικής περιόδου με δείκτη επικινδυνότητας 4 (πολύ υψηλή) και 5 (κατάσταση συναγερμού) για τη συγκεκριμένη περιοχή, επιβάλλεται η παρουσία υδροφόρου οχήματος με μέριμνα του οικείου Δήμου ή Κοινότητας.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Α. Υλοποίηση των αναφερομένων στην Πυροσβεστική διάταξη και συγκεκριμένα:
• Περιμετρική περίφραξη – Τοποθέτηση μπάρας εισόδου.
• Δημιουργία αποθήκης χώματος επικάλυψης.
• Διάνοιξη αντιπυρικής ζώνης στο σημείο του δάσους.
• Συνεχή επικάλυψη των απορριμμάτων με το Κοινοτικό Μηχάνημα.
• Τοποθέτηση δεξαμενής νερού στον χώρο.
• Τοποθέτηση Πινακίδων.
• Καθαρισμός των απορριμμάτων στην διαδρομή προς τον Χώρο.
Β. Προώθηση του αιτήματος για μεταφορά των απορριμμάτων της Κοινότητάς μας στον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ. Για τον σκοπό αυτό εξουσιοδοτείται ο Πρόεδρος της Κοινότητας να προβεί στις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες αφ΄ ενός και αφ΄ ετέρου να προγραμματίσει συναντήσεις ολόκληρου του Κοινοτικού Συμβουλίου με τον Νομάρχη Ανατ. Αττικής κ. Κουρή και τον Πρόεδρο του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. κ. Χιωτάκη, προκειμένου να ασκηθεί συνολικά πίεση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ: 3.000 €

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες